Nincs olyan szakember, aki mindenhez ért! Egy villanyszerelő nem ért a burkoláshoz a burkoló pedig nem villanyszerelő. Ezt a kijelenést természetesnek vesszük, ugyanakkor egy Tesco áruház működtetése során a mobil létesítmény technikus kollégák sok olyan problémával találkoznak, amelyek megoldásához akár 4-5 szakma tudásával kell rendelkezniük. Hogyan segítettünk nekik?

Összegyűjtöttük a legjellemzőbb létesítmény fenntartási kihívásokat a burkoló, szárazépítő, villanyszerelő, festő szakmából. Megtaláltuk a legprofibb gyakorlati oktatókat a Szalézi Intézmény Fenntartó által működtetett Műhelyiskola szakemberei között* Kazincbarcikán, a kollégáink pedig egy hétre Kazincbarcikára költöztek, hogy minden feladatot valós körülmények között sajátítsanak el a mesterektől.

A Tesco Akadémia Kft. a Szalézi Intézmény Fenntartóval a szakképzés területén már több sikeres projektet tudhat maga mögött, innen indult az együttműködés ötlete, hogy a kollégák számára a mai felnőttképzési igényekre szabott, egyedülálló képzési programot alkossunk meg.

A valós ismeretek átadása mellett a másik célunk az volt, hogy felmérjük kollégáink tudását és azt, hogy melyik terület áll hozzájuk a legközelebb, miben tehetségesek és a jövőben ezeket fejlesszük együtt tovább.

Eddig 43 fő vett részt a kazincbarcikai felkészítésen, ahol teljes ellátásban volt részük. A képzések szervezését folytatjuk, hogy a kazincbarcikai élményt (már pedig ez élmény is javából, nem csak egyszerű képzés) minden mobil létesítmény technikus kolléga megkaphassa.

 

* Ha még nem találkoztatok volna a Szalézi Intézmény Fenntartóval vagy annak anyaszervezetével, a Don Bosco Szalézi Társasságával és nem ismeritek a Műhelyiskolájukat (Tedd képessé – Don Bosco szakképzés-fejlesztési Mintaprogram) itt találtok részletesebb bemutatást: https://teddkepesse.hu/  A program célja a szakképzési rendszerben a lemorzsolódással veszélyeztetett, 16 éven felüli (8 általános iskolai végzettséggel rendelkező vagy a Dobbantóban alapfokú végzettséget szerzett) fiatalok képzésben tartása. A program célja továbbá, hogy a fiatalok életkezdését, a munkaerőpiacon történő elhelyezkedését, a munka világába történő beilleszkedését segítse, a programban résztvevők versenyképes képzettséghez (résszakmához) juttatásával.